
Gratulerer!
Du har en tenåring som skal konfirmeres, og du har antagelig ikke en eventplanlegger på speed dial. Fortvil ikke, for her får du en komplett sjekkliste med humor, hjerte og en god dose realisme. Enten det er kirkelig eller humanistisk, er det én ting som er felles: Det er du som holder styr på det hele.
1. Sett dato og sted
Dette vet du bør skje så fort som mulig da mange reserverer lokale ett år i forveien, men datoen for selve konfirmasjonen er jo ofte satt først. Om du mot formodning er sent ute og mye allerede er booket så har du noen alternativer allikevel. Du kan alltids ha selskapet hjemme eller hos noen andre i familien, eller kanskje noen du kjenner er medlem av en forening eller klubb som har et lokale? Det er også populært å ha selskapet på en restaurant, enten å booke et langbord eller et eget rom i restauranten. Se gjerne etter restauranter som har det man kaller et «Chambre Séparée», som enkelt og greit betyr separert rom.
2. Lag gjesteliste
Morsom og frustrerende øvelse! Husk: Du trenger ikke invitere tremenningen du ikke har sett siden 2006. Ta en runde med konfirmanten da de ofte kan ha sterke (og veldig plutselige) meninger.
3. Lag invitasjoner
Her kan du slå til med Canva hvor du kan utfolde deg og lage egne design gratis, gjerne få barnets hjelp til dette. Du kan også gå analogt med papir, saks, lim og kanskje litt glitter? Husk å få med dato, klokkeslett, sted, svarfrist og at gjester må gi beskjed om allergier eller andre hensyn
4. Book lokale (eller planlegg hjemmefeiring)
Lokale: Book i god tid.
Hjemme: Tenk logistikk rundt hvor skal folk sitte, spise, gå på do og stirre på konfirmanten når de holder tale. Ta gjerne valg som gjør at folk kan bevege seg mer fritt, med buffet på kjøkkenet og kaker på eget bord, og med fint vær kan man ha drikke og snacks utendørs.
5. Bestem mat og drikke
Catering? Hjemmelaget? Koldtbord med hjelp fra onkel? Planlegg for for mye mat, det er en norsk konfirmasjonsregel. Husk også kaffe. MYE kaffe. Og servietter, de forsvinner alltid. Om du vil tenke miljø og ikke bruke plast/papp kan det være lurt å la gjestene markere sine glass slik at de husker hvilket som er deres. Det finnes morsomme små figurer, skilt og anheng som kan kjøpes for å henge på plass, men også kreative «gjør-det-selv» ideer til hvordan glassene kan markeres. Om gjestene har et bordkort på sin plass, kan denne lages i en løkke som kan tres på glasset og vips så har du 2-i-1 løsning!
6. Kakeplanlegging
Minst tre kaker, eller kanskje helst fem? Konfirmanten vil kanskje ha sjokoladekake, mens tante Kari forventer marsipankake med bilde av barnet og norske flagg. Du fikser det! Om du vil lage selv så kudos, men bestill gjerne også kaker i god tid om du velger å få litt hjelp til baksten. Husk at gjestene ofte kan ta med seg noe også!
7. Pynt og borddekking
For din egen skyld kan du la konfirmanten velge farger og tema tidlig, i tilfelle man ombestemmer seg. Om du synes det er nok å styre med kan du helt fint la gjestene sette seg fritt, altså droppe bordkort. Du kan også høre med familie og bekjente om de har pynt fra en tidligere fest du kan låne, samt bord, stoler og lys. Om du slår på stortrommen kan man faktisk også leie både telt, bord, stoler, bestikk, service og alt annet du måtte trenge fra leverandører. Om du har booket et lokale til festen må du huske å sjekke hva som et tilgjengelig og inngår i prisen!
8. Klær til konfirmant og DEG!
Bunad, kjole, dress eller noe som ikke er joggedress? Konfirmanten vil gjerne bestemme selv, så det kan bli en diplomatiøvelse. Ikke glem deg selv! Unngå å stå i skapet kvelden før og rope “jeg har INGENTING å ha på meg!” Gode sko er viktig for alle denne dagen, så be konfirmanten gå inn nye sko flere uker i forkant!
9. Gaver (og ønskeliste)
Del gjerne ønskeliste med gjestene og gjerne noen få alternativer som ikke er penger? Det trenger ikke være gullklokke og bibel i skinn, men ikke alle ønsker kan innfris heller (Ja, det er et stikk til alle som ønsker seg moped!) Ungdommen synes kanskje det er enklere å bruke en app til ønskelisten, da kan dere teste f.eks Ønsk. Det er en app som lar deg lage en ønskeliste med lenker til hvor man kan få kjøpt tingene, samt at det er enkelt å dele med gjestene.
10. Forbered tale (hvis du tør)
En liten, varm og ærlig tale fra foreldre eller søsken er kanskje noe konfirmanten sier de ikke vil ha, men det varmer litt allikevel. Du trenger ikke være stand-up-komiker, men det er lov å mimre litt og skryte mye. Det er ikke om å gjøre å «drite ut» konfirmanten slik mange tror og det er fint å ta hensyn til at dette er en stor dag for mange. Selv om det er tradisjon å synge om bleiehistorier til «Bamsefar», så er det lov å gjøre noe som er med i tråd med hva konfirmanten selv ønsker. Men, ta med Kleenex, både for deg selv og bestemor.
11. Bilder og minner
Skaff noen til å ta bilder (en med mobil holder hvis du ikke har fotograf i familien). Lag gjerne et lite minnebord med bilder fra opplevelser og livet så langt. Kjøp gjerne inn en minnebok hvor gjester kan skrive en hilsen til konfirmanten, eller lag en boks hvor familie og venner kan skrive og legge i lapper med livsråd, tips og hilsener.
12. Budsjett
Det er lett å bli revet med, men konfirmasjon trenger ikke koste en formue. Lag et enkelt budsjett og husk at det er opplevelsen som teller. (Ikke hvor mange Instagram-vennlige detaljer du fikk plass til.) Om du, konfirmanten eller noen i familien er kreative så lag ting selv, lån av venner og sørg for at alle får en fin dag – sammen!
(ANNONSE) Finn flott gaver til konfirmanten her:

